vakmensenbrouwer.jpg

De Nederlandse Genealogie Vereniging afdeling Groningen (NGV Groningen) en de Groninger Archieven starten samen het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht. Met uw hulp kunnen we straks de verspreide lijsten en losse registraties van lidmaten tot 1811 toevoegen aan Alle Groningers, zodat alle belangrijke genealogische bronnen op één plek te vinden zijn. 

Kerk van Sauwerd, 1850-1900. Prent vervaardiger onbekend,Groninger Archieven (1536_3276)

Lidmaten

In de doop- en trouwboeken hield de predikant ook bij welke mensen lid werden van de kerk in een bepaalde periode. Hij noteerde wie er belijdenis deed en ook wie er verhuisde uit en naar zijn gemeente, oftewel wie er lidmaat was. De lidmatenlijsten zijn daarmee, naast de doop-, trouw- en begraafregisters, waardevolle bronnen bij genealogisch onderzoek.

Wat gaan we doen?

De lidmatenlijsten in de kerkboeken van de hervormde gemeenten in de provincie Groningen zijn tussen 2004-2006 getranscribeerd, oftewel overgetypt. Deze lidmatenadministraties zijn nu nog beschikbaar op lidmatengroningen.nl. U kunt ons helpen om de lidmatenlijsten te taggen. U markeert de namen als voornaam, achternaam, familienaam etc. Vervolgens verwerken de Groninger Archieven dit op Alle Groningers. Er zijn in totaal 140 kerspels.

Daarna wordt de overgetypte tekst gekoppeld aan de scans die grotendeels al op Alle Groningers staan. Wanneer u onjuistheden tegenkomt in de bestaande transcripties (= overgetypte teksten), dan kunt u deze doorgeven via de meldknop op Alle Groningers.

Meedoen

Enthousiast geworden om Alle Groningers van nog meer gegevens te voorzien? Aanmelden kan via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u zich heeft aangemeld, dan krijgt u een e-mail terug waarin staat hoe u toegang krijgt tot instructiefilmpjes, een handleiding, voorbeelden en hoe u toegang krijgt tot de discussiegroep. Ook wordt gevraagd of u voorkeur heeft voor een bepaald kerspel.

Resultaten

Er wordt door de verschillende deelnemers lekker gewerkt om kerspels te taggen en vervolgens beschikbaar te maken voor AlleGroningers.nl. Kerspels uit de volgende plaatsen zijn nu beschikbaar: 

Adorp, Bellingwolde, Bierum, Delfzijl, Den Ham, Doezum, Eenrum, Ezinge, Grootegast, Haren, Hornhuizen, Kloosterburen, Kropswolde, Leek, Marum, Midwolde, Niebert, Nieuwe Pekela, Nieuwe Schans, Noorddijk, Noordwijk, Oudeschans, Tolbert, Vierhuizen, Warffum, Westerdijkshorn, Wildervank, Windeweer.

 

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen