schoolklas.jpg

De Nederlandse Genealogie Vereniging afdeling Groningen (NGV Groningen) en de Groninger Archieven werkten samen aan het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht. Met dertig deelnemers hebben we de verspreide lijsten en losse registraties van lidmaten tot 1811 kunnen bewerken. Deze worden in de komende tijd toegevoegd aan AlleGroningers.nl.

Kerk van Sauwerd, 1850-1900. Prent vervaardiger onbekend,Groninger Archieven (1536_3276)

Lidmaten

In de doop- en trouwboeken hield de predikant ook bij welke mensen lid werden van de kerk in een bepaalde periode. Hij noteerde wie er belijdenis deed en ook wie er verhuisde uit en naar zijn gemeente, oftewel wie er lidmaat was. De lidmatenlijsten zijn daarmee, naast de doop-, trouw- en begraafregisters, waardevolle bronnen bij genealogisch onderzoek.

Wat hebben we gedaan?

De lidmatenlijsten in de kerkboeken van de hervormde gemeenten in de provincie Groningen zijn tussen 2004-2006 getranscribeerd, oftewel overgetypt. Deze lidmatenadministraties zijn nu nog beschikbaar op lidmatengroningen.nl. Een dertigtal deelnemers heeft ons geholpen om deze lidmatenlijsten te taggen. Namen als voornaam, achternaam, familienaam etc zijn gemarkeerd. Op dit moment verwerken de Groninger Archieven deze namen op AlleGroningers.nl. Er zijn in totaal 140 kerspels.

Ook wordt de overgetypte tekst gekoppeld aan de scans die grotendeels al op Alle Groningers staan. Wanneer u onjuistheden tegenkomt in de bestaande transcripties (= overgetypte teksten), dan kunt u deze doorgeven via de meldknop op AlleGroningers.nl.

Resultaten

Kerspels uit de volgende plaatsen zijn beschikbaar op AlleGroningers.nl: 

Adorp, Bellingwolde, Bierum, Delfzijl, Den Ham, Doezum, Eenrum, Ezinge, Grootegast, Haren, Hornhuizen, Kloosterburen, Kropswolde, Leek, Marum, Midwolde, Niebert, Nieuwe Pekela, Nieuwe Schans, Noorddijk, Noordwijk, Oudeschans, Tolbert, Vierhuizen, Warffum, Westerdijkshorn, Wildervank, Windeweer.

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen