vakmensenbrouwer.jpg

Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisjes. In de hele provincie Groningen zijn stille getuigen te vinden van (verdwenen) arbeid. Het thema van de Maand van de Groninger Geschiedenis (MGG) in oktober van dit jaar is Aan het werk. En dat kunnen Groningers.

Elk gebied – zowel Stad als Ommeland – heeft van oudsher zijn eigen vorm van industrie, handel of nijverheid. De Groninger Archieven nemen dit samen met een aantal partners onder de loep tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis en laten zien welke invloed het landschap had op de verschillende manieren van arbeid en andersom. In de provincie kunt u bijvoorbeeld vijf routes gaan fietsen in dit thema. De routes van gemiddeld 40 kilometer lang zijn niet alleen mooi om te fietsen. Ze voeren langs verschillende historische plekken en vertellen het verhaal van de arbeidsgeschiedenis in deze omgeving. Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op zaterdag 9 oktober leiden wij u in ons gebouw langs een route, gebaseerd op de fietsroutegids Aan het werk. In de fietsroutegids vindt u vijf historische fietsroutes door de provincie. En ook tijdens de Dag gaat u met ons op reis: van Westerwolde, naar Eemsdelta en via de Stad, het Hogeland en de Veenkoloniën terug. Deze rondleidingen duren ongeveer 1 uur en 15 minuten en worden op verschillende tijdstippen gehouden. Aan het einde van de rondleiding krijgt u het fietsrouteboekje Aan het werk (t.w.v. €5,-) gratis mee.

Daarnaast is er een speciaal kinderprogramma en vinden verschillende andere activiteiten plaats, bijvoorbeeld in gemeentearchieven in de provincie en worden er Loketten Gedane Zaken gehouden. Bovendien kunt u ook materiaal komen brengen op een van de inzamelmiddagen van Poparchief Groningen of van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG)

Aanmelden

De inschrijving voor de Maand van de Groninger Geschiedenis is nu geopend! Voor een aantal activiteiten tijdens de Maand (zoals de Dag van de Groninger Geschiedenis en de kindermiddag) moeten deelnemers zich aanmelden. Benieuwd naar het programma van de MGG? Kijk dan hier.

Posterbeeld Maand van de Groninger Geschiedenis 2021
Posterbeeld Maand van de Groninger Geschiedenis 2021

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen