schoolklas.jpg

Sinds 1997 zijn de Groninger Archieven gevestigd aan het Cascadeplein in Groningen. In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd in de manier van werken, zowel voor medewerkers als voor bezoekers. Daarom wordt het pand vanaf mei 2023 aan de binnenzijde verbouwd en opnieuw ingericht.

Naast het beheer van de collectie is in de loop van de jaren meer nadruk komen te liggen op het gebruik van de collectie. “We vinden het belangrijk dat onze collectie beschikbaar is voor alle belangstellenden. Daarom ontvangen we steeds meer basisschoolklassen, groepen van middelbare scholen en studenten. We organiseren lezingen, workshops en presentaties. Daarnaast werken we sinds een paar jaar met deelnemers aan Maak Geschiedenisprojecten. We bieden deelnemers de mogelijkheid om onze collectie beter vindbaar te maken en te onderzoeken”, zegt directeur Eddy de Jonge. Hoewel het onderzoeken van de collectie veranderd is door de digitalisering, ontvangen de Groninger Archieven nog steeds veel onderzoekers. Zij kunnen in de studiezaal terecht om de originele stukken te bekijken. De ontmoeting tussen de verschillende doelgroepen willen de Groninger Archieven blijven stimuleren.

Impressie studieomgeving Groninger Archieven na verbouwing
Impressie studieomgeving Groninger Archieven na verbouwing

Tijdens de verbouwing

De verbouwing start in mei van dit jaar en zal ongeveer een jaar duren. Tijdens de verbouwing blijft het mogelijk om onderzoek te doen en originele stukken in te zien. Bezoek aan de Groninger Archieven zal dan op basis van reservering plaatsvinden. Andere activiteiten zullen beperkt door gaan in het Museum aan de A.

Uitvoering

Architectenbureau INBO heeft een ontwerp gemaakt waardoor het gebouw opener en uitnodigender wordt. FMXXL is betrokken als facilitair adviseur, Winkelman Engineering als installatietechnisch adviseur en LindHorst huisvestingsadviseurs begeleidt het bouwtraject. De uitvoering van de verbouwing wordt in het bouwteam verder uitgewerkt door aannemer Geveke Bouw samen met installateur BAM Bouw en Techniek.

Verbouwing volgen

Meer informatie over de verbouwing volgt op onze website. Ook kunt u zich onderaan deze pagina, in het blauwe gedeelte, aanmelden voor de nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen tijdens de verbouwing.

Impressie educatieplein Groninger Archieven na verbouwing
Impressie educatieplein Groninger Archieven na verbouwing

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen