schoolklas.jpg

Vanaf 1 mei 2023 gaan de Groninger Archieven verbouwen en dat zal ongeveer een jaar gaan duren. Tijdens de verbouwing blijft het mogelijk om archiefmateriaal in te zien. Dit zal vanaf dinsdag 25 april een beetje anders gaan dan gewoonlijk.

Tijdelijke studiezaal

In de huidige hal van Cascadeplein 4 in Groningen wordt een tijdelijke studiezaal ingericht waar twintig bezoekers archiefstukken kunnen inzien. Om hier gebruik van te maken, is het nodig om vooraf een plek te reserveren. De garderobe, het toilet en de mogelijkheid voor een kop koffie blijven beschikbaar.

De openingstijden van de Groninger Archieven worden vanaf dinsdag 25 april aangepast naar 9.00 tot 16.00 uur, elke dinsdag tot en met vrijdag. In het voorjaar zijn wij op een aantal bijzondere dagen gesloten.

Bouwdossiers inzien

Als u bouwdossiers wilt inzien, dan hoeft u vanaf 25 april niet naar de studiezaal te komen. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het adres of gebouw waar u meer over wilt weten. Vermeld hierbij ook uw telefoonnummer, zodat we contact met kunnen opnemen en u gerichter van dienst kunnen zijn. Wij sturen vervolgens binnen vijf werkdagen de gewenste stukken digitaal toe.

Gaat het om omvangrijke dossiers, dan vragen we u alsnog naar de studiezaal te komen.

Onderzoeksplek reserveren

Wilt u archiefstukken inzien? Dan is het reserveren van een plek noodzakelijk via ons reserveringssysteem, omdat we een beperkt aantal plekken hebben. Ook vragen we u om de archiefstukken (evenals de onderzoeksplek) minimaal één werkdag van tevoren aan te vragen, voor 12.00 uur. Kies voor beide reserveringen dezelfde datum. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat de stukken klaarliggen wanneer u naar de Groninger Archieven komt. Ter plekke stukken aanvragen is niet mogelijk.

Vanwege het beperkt aantal plekken is het alleen mogelijk om naar de Groninger Archieven te komen om originele stukken in te zien en niet voor andere vormen van onderzoek. Heeft u een onderzoeksvraag, dan kunt u deze stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bouwwerkzaamheden

De aannemer Geveke Bouw neemt op 1 mei de regie in het gebouw over om de kantooromgeving en de publieksomgeving opnieuw in te richten. Dat houdt in dat er eerst gesloopt gaat worden. Daarna wordt er gebouwd om de Groninger Archieven vervolgens in de nieuwe stijl in te richten. De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast veroorzaken, maar dit wordt tot een minimum beperkt.

We ontmoeten u graag in de tijdelijke studiezaal!

Studiezaal Rijksarchief, Sint Jansstraat 2 Groningen, 1976. Foto M.A. Douma, Groninger Archieven (818_5183)
Studiezaal Rijksarchief, Sint Jansstraat 2 Groningen, 1976. Foto M.A. Douma, Groninger Archieven (818_5183)

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen