1785-12367.jpg

Eenvoudig zoeken

Op de Homepagina vindt u een eenvoudig zoekscherm. U vult een naam in en klikt op het vergrootglas. U krijgt dan het resultaat van uw vraag te zien met op elke regel een treffer. U kunt het resultaat sorteren door op de koptekst van een kolom te tikken, bijvoorbeeld op datum. Door te klikken kunt u kiezen uit oplopend sorteren, aflopend sorteren of niet sorteren.

Door op een regel te klikken opent u het detailscherm. Nog een keer klikken en u bent terug in het resultaatscherm. Wanneer u in het detailscherm klikt op een naam krijgt u alle registraties te zien waarin die naam voorkomt. Rechts van de detailgegevens ziet u de afbeelding van de registratie. Door er op te klikken opent u de afbeelding in een nieuw scherm. Links ziet u knoppen waarmee u nadere gegevens van de afbeelding kunt bekijken, evenals een knop om het bestand als jpeg te downloaden. Aan de rechterkant van het scherm ziet u hulpmiddelen om de afbeelding te bewerken.

Uitgebreid zoeken

Op de pagina Zoeken op naam vindt u hetzelfde zoekscherm, met de mogelijkheid tot uitgebreid zoeken.

Linksboven vindt u een veld waarmee u alles kunt zoeken, dus niet alleen namen, maar ook beroepen en woonplaatsen. Rechts in het veld ziet u een vraagteken. Daarachter zitten alle manieren om slim te zoeken.

In Uitgebreid zoeken kunt u twee personen zoeken die in dezelfde registratie voorkomen.

Wanneer uw zoekvraag te veel treffers oplevert, zijn er verschillende manieren om het resultaat in te perken. In de eerste plaats kunt u aangeven in welke rol u iemand zoekt, bijvoorbeeld als bruid. In de tweede plaats kunt u een registratietype kiezen. In beginsel zoekt u in alle registraties, maar u kunt ook aangeven dat u alleen wilt zoeken in bijvoorbeeld huwelijkscontracten.

Een vergelijkbare manier om doelgerichter te zoeken bestaat uit het toepassen van filters. Er zijn filters voor gemeente, plaats, bron, type registratie, rol en periode. De periode waarin u wilt zoeken kunt u aangeven door jaartallen in te typen, maar gemakkelijker nog door gebruik te maken van de schuifbalk. Onder het zoekscherm kunt u zien welke filters zijn ingeschakeld, door op een kruisje te klikken kunt u ze weer uitschakelen.

Groninger Archieven

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen